Hra na pravdu - kdo je čestný?

Stává se vám, že vaše hra má díru nebo si ji děti vytvoří a podvádí, což jim usnadní celé hraní? Zkuste takového podvodníka odhalit, téměř nutná je poté zpětná vazba, díky které u velké části nepoctivců tento návyk odstraní.

Připravíme si dvě hromádky míčků (například červené a zelené) a dvě hromádky papírků. Na jedněch lístcích budou pouze nápisy "ANO" a na druhých "NE". Například lístky s "ANO" dáme k hromádce míčků červených, "NE" k červeným. 

Odhalujeme podvodníky

Děti rozdělíme na dvě skupiny. Úkolem týmu je získat co nejvíc míčků jakékoliv barvy. Vždy jednoho hráče vyšle skupina k jedné z hromádek. Hráč si vylosuje z lístečků u dané hromádky míčků. Je-li na lístečku "ANO", smí si vzít míček. 

Vtip je v tom, že u jedné barvy míčků je samé "ANO", u druhé ale jen "NE". Děti tak nemusíme u hromádek kontrolovat (může být v jiné místnosti). Po konci hry samozřejmě spočítáme, který tým má míčků víc. Podvodníka odhalíme jednoduše. Skupina, která bude mít míček barvy, u které bylo pouze "NE", má ve své řadě podvodníka.

Na konci dětem odhalíme, že u jedné hromádky bylo pouze "ANO" a u druhé pouze "NE". Kdo nevěří, může si zbytek lístečků rozbalit a přesvědčit se tak.

Zpětná vazba

Tato hra si téměř vždy vyžaduje zpětnou vazbu. Jednak zda se podvádějící hráč přizná, a poté to, abychom dětem ukázali, že podvádět není dobré a dá se na tuto skutečnost odhalit. 

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 772 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář