Dát dítě do skautu?

Kategorie:

Máte-li tu možnost, rozhodně ano! Skaut je velmi všestranně zaměřený kroužek, který dětem dá do života nejen schopnosti a dovednosti, ale také je naučí začleňovat se do kolektivu a postupem času i zastat roli lídra týmu.

Dnešní doba nabízí pro děti od nejmenšího věku velkou škálu kroužků. Ať už se jedná o sporty, rukodělnou činnost nebo pěvecký kroužek. Bezpochyby není žádný z nich špatný, děti se v něm naučí danému zaměření a dost možná se touto aktivitou budou v budoucnu i živit. Pokud ale má vaše dítě ještě ve svém volném čase místo a je ve vašem okolí nějaký skautský oddíl, určiě není na škodu jej alespoň vyzkoušet.

Junák děti učí všestrannému zaměření. Tedy vaše dítě si s vrstevníky zahraje nejrůznější sporty, zazpívá si, vytvoří si nějaký výrobek a také se postupně seznámí se spoustou mladších i starších dětí a či dospělích. 

Možná podléháte určitému tlaku okolí, jistým předsudkům, že skauting není moderní, že tam chodí jen divní lidé a činnost skautů je nezajímavá. Je to velký omyl! Stejně jako všude jinde se kroužky posouvají dopředu a jdou s nejnovějšími trendy, tak i skauting nezůstává sto let za opicemi. Je pravda, že od kořenů skautingu se úplně neupustilo, stále se děti učí různým dovednostem, které se nikde jinde moc nemají možnost naučit (vázání uzlů, poznávání rostlin, šifrování zpráv,..). Ovšem to neznamená, že šifry se píší stále pouze na papír a učí se stejným způsobem. Jako prostředek těchto naučných cílů skauti zapojují do programu moderní technologie, navštěvují nejrůznější akce atd.

Může to vypadat jako velmi subjektivní názor, zeptáte-li se ale kohokoliv, kdo do skautu nějakou dobu chodil, jistě vám potvrdí, že to není tak hrozné, jak se zdá. Nejlepší však je vlastní zkušenost nebo zkušenost vašich dětí. Ty se vrací ať už ze schůzek nebo výletů nadšené a plné dojmů. 

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 773 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář