Děti z Bullerbynu

Více jak 250-ti stránková kniha určená zejména pro děti a mládež nabízející spoustu dobrodružství šesti dětí z malé vesničky Bullerbyn. Děti si spolu hrají na indiány, tráví spolu Vánoce nebo chodí společně bruslit. Velmi známé a oblíbené dílo švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové.

V knize vystupuje 6 ústředních postav - dětí: Lisa, její bratři Bosse a Lasse, sestry Anna a Britta a ze třetí rodiny je to chlapec Olle. V Bullerbynu jsou pouze tři domy rodin s těmito dětmi, které pravidelně dochází do školy v nedaleké vesnici Storbyn.

Vypravěčkou knihy je právě prvně jmenovaná Lisa, která na začátku oslaví sedmé narozeniny. 

Samotný Bullerbyn je předobrazem skutečné vesničky Sevedstorp tvořené taktéž třemi rodinnými domky, kde spisovatelka Lindgrenová vyrůstala. Originální kniha vyšla v roce 1946, české vydavatelství Albatros ji představilo roku 1962.

Kniha je pro děti velmi zajímavé a poutavé čtení, které přitahuje pozornost už řadu let. Zkuste vašim dětem tuto knihu ukázat, jistě si ji oblíbí a celou si ji přečtou.

Již bylo zmíněno, že autorkou je Astrid Lindgrenová. Ta se narodila v roce 1907 a vyrůstala právě v Sevedstorpu, který je inspirací pro Bullerbyn. Úspěšná autorka napsala kromě povídek a příběhů pro děti také romány, divadelní hry i poezii. Díla se přeložily do více jak 70 jazyků a jsou známá ve více jak 100 zemích na světě. Roku 1958 získala ocenění Hanse Christiana Andersena, která je považována za nejvyšší možnou cenu autorů dětských knih. Lingrenová umřela ve Stockholmu v roce 2002 v 94 letech.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 946 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář