Luštěniny jsou v Evropě poměrně málo konzumovanou potravinou. A přitom se jedná o výživově zajímavou surovinu. Obsahují bílkoviny, vitamíny a minerály a některé esenciální mastné kyseliny.
Tak kde je problém? Lidé jsou odrazování například tím, že obsahují nestravitelné oligosacharidy, které můžou způsobit nadýmání. Jiným zkrátka nechutnají nebo je neumí připravit.
Spoustě z nás jako malým příliš nevoněla čistě luštěninová jídla. Jestli hledáte způsob, jak dětem obohatit luštěninami jídelníček, můžete zkusit tento recept, kde se spojují neobvyklou kombinací fazole a čokoláda. Navíc neobsahuje příliš mnoho přidaného cukru, protože se těsto obohatí přirozeně sladkým banánem. Za zkoušku určitě stojí!
Co budete potřebovat:
na těsto
- 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu (240 g)
- 30 g holandského kakaa
- 30 g kokosu
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 zralý banán
- lžičku másla na vymazání formy
na polevu
- Lžička másla
- 100 ml šlehačky
- 50 g čokolády na vaření.
Postup
- Rozehřejeme troubu na 160°C.
- Do mísy vložíme banán, rozmačkáme ho a smícháme s vejci.
- Ke směsi přidáme kakao, skořici, cukr a prášek do pečiva. Promícháme.
- Fazole slijeme a přidáme bez tekutiny k těstu.
- Vymažeme pečící formu máslem a vysypeme kokosem.
- Těsto přesuneme do formy a dáme péct asi na 25 min.
- Poleva: ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou a vmícháme smetanu.
- Polevou pak polijeme vychladlé těsto.
Celý recept si můžete stáhnout a vytisknout, přehledné PDF je níže v příloze. Dobrou chuť :-)
Přidejte komentář