Hajný v lese

Pohybová hra s jednoduchými základními pravidly. Hajný, který střeží svůj les před zvěří, která jeho území poškozuje.

Ze všech hráčů vybereme jednoho, který bude představovat hajného. Ostatní jsou divoká zvěř, která páchají v jeho lese škody a proto se jim hajný snaží zabránit probíhat lesem.

Les představuje vytyčené pole (ideálně na hřišti), které je tvaru obdélníku. Jeho šířka by měla být alespoň 5 kroků, délka minimálně 2-3x větší. Všechna zvěř se shromáždí u jedné z kratších stran a jejím cílem je proběhnout lesem na protější hranu.

Zvěř vybíhá vždy po jednom a jejím úkolem je proběhnout skrz les (vytyčené území, nejlépe je celé okraje označit křídou či lanem) aniž by ji hajný chytil - dotek rukou. Jakmile divoké zvíře překoná protější hranu, zvládlo tento průnik lesem úspěšně a od tohoto momentu může kdykoliv vystartovat další zvíře.

Pokud se hajný dotkne probíhajícího hráče, z chyceného zvířete se stává hajný a původní hajný se jde přidat ke zvěři, která ještě neproběhla lesem. 

Při větším počtu hráčů..

Les můžeme samozřejmě nepatrně zvětšit a umístit dovnitř hajné 2 a zároveň stanovit, že lesem mohou současně probíhat dvě zvířata. Další pravidla zůstavají nezměněna.

Opakování..

Aby si každý mohl vyzkoušet proběhnutí vícekrát a třeba i roli hajného, po přeběhnutí všech zvířat můžeme libovolně porkačovat dalším kolem.  

Obrázky v koláži: wallpaperplay.com(les), orion2.gc-system.cz/dacice.cz(hajný)

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,9/5. Hodnotilo 627 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář