Jak si uplést velikonoční pomlázku? [VIDEO]

K Velikonocům bezpochyby patří kromě barvených vajec a dalších tradic také pomlázka či mrskačka. Pokud si ji chlapec vlastnoručně uplete, bude z ní mít větší radost než z kupované. Není to složité, zvládnou to i děti!

Neobejdeme se bez vrbových proutků. Ty je lepší sbírat s předstihem před Velikonocemi, avšak i během dubna lze v přírodě najít dobré proutky na mrskačku. Aby výsledné dílo nějak vypadalo, budeme potřebovat alespoň 8 prutů, další varianty jsou 12, 16.. Zkrátka, aby šel daný počet rozdělit na čtvrtiny. Chceme-li mít i proutěný úchyt a ne zavázaný provázkem, potřebujeme vždy jeden proutek navíc.

Pruty si musíme seříznout na stejnou délku. Avšak zarovnáváme je od špiček, kde jsou nejtenší. Odstřihávat budeme ty nejtlustší konce. Začneme plést od nejtlustčích konců. Proutky buďto svážeme pevně provázkem, nebo dalším prutem - ten protáhneme mezi ostatními a pevně jej omotáme na několik centimetrech rukojeti. 

Jakmile nám pruty díky držadlu drží, jdeme plést! Pruty si rozdělíme na poloviny a trochu je od sebe roztáhneme. Začneme třeba na levé straně. Vezmeme prut, který je nejvíce na kraji a protáhneme jej uprostřed skupiny prutů na pravé straně a následně jej zařadíme zpět doleva, avšak ke středu rozdělujícím obě skupiny prutů. Následně vezmeme nejvzdálenější prut od středu na pravé straně a protáhneme jej uprostřed mezi pruty na levé straně. Tento postup opakujeme až do konce pomlázky.

Důležité je postupné kroky žádně utahovat, aby nám nakonec vznikla pohledná mrskačka. Se sílou to ale nepřeháníme, abychom si pruty třeba nezlomili nebo rovnou neutrhli.

Na konci tenké proutky svážeme provázkem, ten stejně zanedlouho nebude vidět, jelikož na špičku přijdou mašle od děvčat.

Stejně jako jiná manuální činnost i pletení chce jistou zkušenost, díky které poté budete schopni pomlázku plést úplně snadno. Vyrobit si ji zvládnou i děti.

Pro lepší pochopení můžete shlédnout následující video, ve kterém je postup pěkně ukázán a velmi se podobá tomu, který jsem se jako malý kluk sám naučil.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,8/5. Hodnotilo 800 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář