Jak zařídit dětský pokoj, který s vaším dítětem poroste

Sponzorováno

Při zařizování dětského pokoje existuje několik faktorů, které je třeba zvážit. Zejména hledáte-li dlouhodobé řešení, které bude růst s vaším dítětem. V našem článku proto prozkoumáme několik tipů a strategií, jak zařídit dětský pokoj tak, aby byl stylový a praktický nejen teď, ale iv budoucnosti.

Výběr vhodného nábytku

Při výběru vhodného nábytku pro dětský pokoj je důležité zohlednit nejen praktické potřeby dítěte, ale také jeho osobní preference. Přirozeně, nejdůležitějším kusem nábytku je dětská postel. Co při jejím výběru je třeba zohlednit?

Při výběru té nejlepší dětské postele pro kluka zohledněte hlavně rozměr a tvar. Ovšem zároveň myslete i na dostatečnou funkčnost a pohodlí. Některé dětské postele mohou mít i speciální funkce, jako jsou úložné prostory nebo zábrany, které zvyšují bezpečnost. Zvažte také přání chlapce ohledně designu a celkového konceptu dětského pokoje. Kromě běžné klasiky, mezi oblíbené motivy patří postel ve tvaru auta nebo pirátské lodi.

Stejně tak pro holčičí pokoj je velmi důležitý výběr vhodné dětské postele. V souvislosti s dívčí postelí jsou ideální pastelové odstíny a různé barevné detaily. V současnosti jsou velkým trendem i motivy, jako jsou princezny nebo pohádkové postavičky. I v tomto případě je dobré myslet na úložný prostor pod postelí. Můžete jej využít ke skladování hraček, nebo sezónního oblečení.

Podobnou pozornost je třeba věnovat i ostatnímu nábytku v dětském pokoji. Skříňky, stolky policové jednotky by měly být praktické a dobře organizované, aby poskytovaly dostatek úložného prostoru pro hračky, knihy a další věci. Nezapomeňte také zvážit bezpečnostní aspekty a odolnost vůči běžným opotřebením či poškozením.

Flexibilní úložná řešení

Jelikož potřeby a záliby dítěte se mění s jeho věkem, je důležité mít možnost přizpůsobit si úložný prostor podle aktuálních požadavků a preferencí dítěte. Z toho důvodu je pro dosažení maximální flexibility ideální vybírat si taková úložná řešení, která mají možnost přemisťování a přizpůsobování podle potřeby a velikosti pokoje.

Mezi taková řešení patří hlavně:

  • Modulární skříňky a policové jednotky – umožňují přizpůsobovat si jejich velikost a uspořádání podle potřeby.
  • Kontejnery se zásuvkami a odděleními - ideální pro uskladnění menších předmětů a hraček. Umožňují organizaci a přehled v úložném prostoru.
  • Postel s úložným prostorem pod matrací - dokonale se využije prostor pod postelí pro uskladnění věcí jako oblečení, ložní prádlo nebo hračky.
  • Regály s nastavitelnými policemi - poskytují možnost přizpůsobit si výšku a velikost polic podle velikosti uložených předmětů, čímž maximalizují účinnost využití prostoru.
  • Mobilní koše a boxy na kolečkách jsou snadno přemístitelné a praktické. Umožňují rychlý přístup k uloženým předmětům.

Přizpůsobitelné dekorace

Vzhled dětského pokoje si můžete postupem času měnit i velmi jednoduše za použití přizpůsobitelných dekorací. Ty vám umožní změnit a aktualizovat vzhled prostoru přesně podle potřeb a zájmů dítěte. Mezi takové příklady patří:

  • Nálepky na zeď - s různými motivy a tématy. Umožní vám snadné přidání nebo změnu barvy, aniž byste museli dětský pokoj vymalovat. Dítě si tak může vybrat své oblíbené nálepky a měnit je dle své nálady.
  • Modulární policové systémy - sestávají z modulárních dílů, které lze snadno přemísťovat a přizpůsobovat podle potřeb a velikosti pokoje. Výhodou těchto systémů je, že si dítě může vytvářet vlastní uspořádání polic a prostoru pro hračky a knihy.
  • Výměna povlaků na postel - i taková malá změna dokáže rychle změnit vzhled pokoje a přizpůsobit jej různým svátkům nebo zájmům dítěte.
  • Přemístitelné dekorativní příslušenství – sem patří hlavně polštáře, koberce, obrázky a svítidla. Přidávají barvu a jedinečný styl do dětského pokoje a umožňují dítěti vyjádřit svoji osobnost.

Rady na závěr

Při zařizování dětského pokoje, který půjde s věkem dítěte, je důležité vytvořit takové prostředí, které bude pro dítě inspirativní a podpoří jeho osobnost. V první řadě je třeba poskytnout dítěti d zbytek prostoru pro hraní. Dobrým nápadem jsou již zmíněné modulární policové systémy, které si bude dítě měnit podle své fantazie a nálady.

Pamatujte také na vytvoření speciálních tvůrčích zón nebo koutů, kde si může dítě udělat svůj prostor pro tvůrčí aktivity. U starších dětí je zase důležité zainvestovat do kvalitního PC stolku s ergonomickou židlí, která umožňuje změnu výšky a sklon opěradla.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,1/5. Hodnotilo 50 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář