Karetní hra Alager

Tato karetní hra je původem z Francie, k jejímu hraní postačí balíček klasických karet. Nejvyšší součet hodnot karet na ruce zaručuje hráči výhru v daném kole, naopak nejnižšímu součtu trestný bod.

Pravidla hry

Hráči se snaží v každém kole mít na ruce tři karty stejné barvy a co nejvyšší součet jejich hodnot. Pro finální sčítání se počítají pouze hodnoty karet nejpočetněji zastoupené barvy. 

Každý hráč začíná se třemi kartami, další tři jsou na stole otočeny lícem nahoru, zbytek karet je v balíčku vedle (rubem nahoru). Hraje se postupně, každý hráč ve svém tahu může (a nemusí) vyměnit svoji kartu tak, aby dosáhl co nejvyšších hodnot. Měnit může jednou ze tří variant:

  • odloží jednu svoji kartu a vezme si z balíčku jednu vrchní
  • vzít kteroukoliv kartu ze tří vyložených na stole a nahradit ji svojí kartou
  • vzít všechny vyložené karty na stole a nahradit je svými

Pokud hráč nechce v daném tahu měnit, řekne dál. Řeknou-li dál všichni v jednom kole, vyložené tři karty se dají dospodu balíčku a vyloží se nové tři. 

Karty s číslem mají tutéž hodnotu, dále pak kluk, dámakrál mají hodnotu 10, eso má hodnotu 11.

Jamile se hráč domnívá, že má nejvyšší součet, řekne konec. Ostatní ještě dojedou kolečko, kdy smůže každý provést jednu výměnu. Poté se karty ukáží. Hráč s nejnižším součtem získává trestný bod.

Hra může skončit okamžitě v momentě, kdy má hráč na ruce eso, krále a dámu stejné barvy. Poté řekne Alager a hra končí ihned, ostatní si nesmí již karty měnit. Vlastník Alageru si může odečíst trestný bod, hráč s nejnižším součtem opět získává trestný bod. 

 

Foto: Jack Hamilton (Unsplash)

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,9/5. Hodnotilo 446 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář