Kontaktní čočky nebo brýle? Kontaktní čočky jsou i pro děti

Kategorie: Recenze Sponzorováno

Patří vaše dcera nebo syn mezi děti, které musí nosit dioptrické brýle, protože mají vadu zraku? Pak patříte mezi rodiče, kteří mají o nějakou tu starost navíc. Pro nás dospělé se může zdát, že pořídit dioptrické brýle je snadné, avšak ne každé dítě se s touto korekční pomůckou sžívá dobře. Některé děti se dokonce stydí a brýle nosit nechtějí. Dalším případem, kdy nejsou brýle zcela vhodné, jsou děti sportovci, kterým by dioptrické brýle mohly být na obtíž. V takových případech je vhodné zamyslet se nad možností nošení kontaktních čoček.

Možnost nošení kontaktních čoček s sebou přináší celou řadu otázek. Jsou kontaktní čočky pro vaše dítě opravdu bezpečné? Od kolika let může dítě kontaktní čočky nosit? Bude zásadně ovlivněný denní režim našeho dítěte? Toto jsou první otázky, které napadnou snad každého rodiče. Známe jich mnohem více a budeme se snažit na ně v tomto článku odpovědět. Vy se poté snadněji rozhodnete, která z korekčních pomůcek je pro vaše dítě vhodnější.

Je bezpečné nošení kontaktních čoček u dětí?

Oční specialisté ve své praxi zaznamenali, že nošení kontaktních čoček dětem neubližuje a neškodí v případě, že jsou dodržována hygienická pravidla nošení čoček. Výhody nošení kontaktních čoček jsou pro děti různých věkových kategorií motivační, a proto jsou jako pacienti často důslednější než mnohý dospělí pacienti.

Je také dokázána, v některých případech, prospěšnost nošení kontaktních čoček. Speciálně vyvinuté kontaktní čočky mohou zpomalit zhoršování oční vady myopie, tedy krátkozrakosti. Dětští pacienti jsou také vhodnější pro nošení kontaktních čoček, protože netrpí syndromem suchého oka, tak jako dospělí. Oko dítěte je dostatečně zásobeno slzami a tím je hydratováno.

Kdy mohou začít děti nosit kontaktní čočky?

Kontaktní čočky dokáží děti snášet již od útlého věku. Některým kojencům, kteří se narodí s vrozenou oční vadou nebo poškozením očí, jsou kontaktní čočky aplikovány velmi brzy po jejich narození.

Lékařské studie z USA prokazují, že děti ve věku mezi 8 a 11 lety, nemají s nošením a manipulací s kontaktními čočkami žádné potíže. Důležitá je připravenost a vyspělost dítěte, tedy co se hygienických návyků týče. Dalším faktorem, který ovlivňuje rozhodnutí lékaře o předepsání čoček dětem je schopnost manipulace s čočkami a dodržování pokynů lékaře. I děti v nízkém věku jsou schopny bez potíží používat a starat se o své kontaktní čočky. Naopak u teenagerů dochází ke snížení důslednosti, díky čemuž si mohou nošením čoček způsobit zdravotní komplikace.

Lékař se vždy bude rozhodovat na základě informaci od rodičů. Jestliže jste si vy jako rodič jisti, že se vaše dítě bude spolehlivě starat o kontaktní čočky, pak je skoro vyhráno. Lékař samozřejmě má odborné zkušenosti na základě, kterých se finálně rozhodne.

Jaké výhody s sebou nese nošení kontaktních čoček?

K těm nejdůležitějším výhodám patří rozhodně zvýšení sebedůvěry dítěte. Mnoho dětí se s brýlemi cítí méněcennými, a proto jim kontaktní čočky mohou psychicky velmi prospět. Tento fakt je znát především u dětí, které mají silné dioptrie a jejich brýle tak vypadají nehezky.

Další velmi důležitou výhodou je volnost pohybu. Děti mají všeobecně rády pohyb. A děti, které mají sportovního koníčka, u kterého jsou dioptrické brýle na obtíž, ocení kontaktní čočky nejvíce. Navíc mohou být brýle pro dítě v takovém případě i hrozícím nebezpečím. Mohou se totiž snadno rozbít a ublížit dítěti. Asi jediný sport, při kterém nejsou kontaktní čočky vhodné, je plavání.

Jaké zvolit kontaktní čočky pro vaše dítě?

Dětem doporučujeme kontaktní čočky typu RGP. Tyto pevné, kyslík propouštějící kontaktní čočky si zachovávají svůj pevný tvar, jednoduše se čistí a nedochází tak často k jejich natržení nebo poškrábání. Tyto kontaktní čočky také zaručí dostatečné propuštění kyslíku k rohovce a naopak nedochází ke vstřebávání vody z očí a jejich následnému vysychání.

Může se stát, že dětem tento typ kontaktních čoček nebude vyhovovat. V takovém případě jistě oční lékař dítěte zvolí nejvhodnější měkké čočky. Pro děti může být s těmito čočkami obtížnější manipulace, ale nemusíte se bát o bezpečí vašeho dítěte.

U dětí se velmi často také předepisují jednorázové kontaktní čočky, které si dítě ráno nasadí do očí a večer vyhodí do koše. Z hlediska údržby jsou tyto kontaktní čočky velmi snadné na používání. V případě vícedenních čoček je nutné dodržovat správné hygienické návyky, ošetření a samotné uložení čoček.

Vždy se poraďte se očním lékařem vašeho dítěte

Než svým dětem pořídíte kontaktní čočky, vždy se poraďte s jejich očním lékařem. Ten vám vše vysvětlí, zodpoví vaše i otázky dětí a především vaše děti naučí manipulovat s čočkami.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,1/5. Hodnotilo 219 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář