Lanové bludiště

Postavte z lan bludiště a dejte dětem za úkol v něm co nejrychleji posbírat určené předměty. Temné chodby mohou skýtat různá nebezpečí, překážky a další místa. Hráčům zavažte oči a vypusťte je dovnitř!

Nejprve si musíte zvolit vhodné místo. Ideální je les, ve kterém nerostou nahusto stromy a jsou od sebe vzdáleny 1-5 metrů. Mezi nimi můžete začít s přípravou (stavbou) bludiště. Chodba se vyznačuje jako lano natažené mezi stromy. Takto můžete postavit libovolně velkou síť chodeb, nepřeceňte však schopnosti účastníků, mohli by se poté snadno zamotat a nikdo by hru nemusel zvládnout dokončit!

Nejlépe na konce chodeb umístěte předměty, které se snaží "slepí" hráči najít. Věc položte na zem ke stromu, který je součástí bludiště a tudíž je obmotán lanem. Pokud hraje větší množství hráčů a předmětů nechcete tolik umisťovat, stačí mít například 3 a na papír si během hry u každého účastníka poznačit, který již našel. Hráč se předmětu dotkne, vy si jej napíšete a on jde dál, nalezenou věc ale nechá ležet na svém místě.

Na obrázku níže se můžete inspirovat, jak takové bludiště může vypadat. V žádném případě není špatně, pokud celou síť uděláte několikrát větší a umístíte do ní více předmětů. Start je strom úplně napravo.

https://zabav-deti.cz/foto/schema-nastrahy.png

Schématická ukázka bludiště

Aby se hra dala dobře zhodnotit a určit pořadí hráčů, pečlivě si značte kdo jaký předmět našel a také čas, který hledáním strávil. Pokud do bludiště chcete poslat větší počet hráčů (6 a více), posílejte je dovnitř postupně a čas každému měřte od jeho vstupu do tajemných chodeb.

Možná se ptáte, jak předejít tomu, že si všichni hráči budou navzájem dávat vědět o tom, kde je jaký předmět. Nejlepší je uvést je do hry rovnou s tím, že se jedná o kanálové chodby (nebo jiné bludiště zapadající do vašeho konceptu), ve kterých je tma (zavázané oči) a také je zde jedovatý plyn, kterého se nechtějí nadechnout a tudíž nesmí mluvit. Pokud však někdo bude i přesto mít tendenci mluvit, můžete zapojit několik vedoucích (instruktorů, nebo lidi, kteří nehrají) a dát jim rozprašovače od nějakého levného přípravku na mytí oken. Přípravek před hrou vylijte, láhev jednou vypláchněte a poté napusťte vodou. Při hře můžete každého mluvícího začít "trestat" tím, že jej v nečekanou chvíli nastříkáte vodou, která lehce zapáchá a on si to rozmyslí. Nebo můžete zapojit jakoukoliv jinou možnost, která bude nepříjemná a každý zasažený si příště rozmyslí, zda bude mluvit.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 816 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář