Naučte děti co nejdříve hospodařit s penězi

Kategorie:

Děti různého věku a z různých rodin dostávají různě vysoké kapesné. Ať už je výše jakákoliv, měly by se děti co nejdříve s penězi pracovat a přijít na to, že nerostou na stromech.

Když slyším od desetiletých dětí, jak se před ostatními vychloubají, že si koupili nový počítač a že starý mobil se jim už nelíbí a proto ho rozbijí a jdou si pro nový, protože na kartě mají přes 20 000 korun, nestačím se divit. Nemám nic proti, pokud jsou rodiče na tom po finanční stránce více než dobře a chtějí, aby i jejich děti měly dost prostředků. I podle odborníků je nejlepší naučit děti pracovat s penězi co nejdříve. 

Pokud dítě ve věku od 6 do zhruba 11 let dostává měsíčně do pár set korun, aby občas mělo na nějakou sladkost, je to v pořádku. Ale už i v tomto období se můžeme začít dětem vštěpovat myšlenku, že pokud něco chtějí, musí umět šetřit a neutrácet za každou blbost. Až děti dospějí zhruba k jedenáctému roku, měly by začít docházet na to, že peníze nejsou za nic. Ve zvyku často bývá, že čím je dítě starší, tím více dostává. To je svým způsobem pravda, ale právě se zvýšením by měl nastat určitý zlom. Například že bude dítě doma pomáhat s nějakými pracemi - uklízení, umývání nádobí, vyklízení myčky aj. A za takovou činnost dostanou vyšší částku. Uvidíte, že hned si budou peněz více vážit.

I díky tomu se často děti rozhodují najít si brigádu, aby si mohli dopřát většího luxusu. Naučí se tak brzy samostatnosti a v životě se mnohdy nebudou štítit práce. 

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 677 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář