Pastýř shání stádo ovcí

Co by si počal pasáček ovcí, který by neměl své stádo? Kdo si udrží svá zvířátka u sebe a kdo je naopak dovede nejlépe získat? Procvičte s dětmi jejich postřeh, aniž by si toho všimly.

Hraje se v lichém počtu hráčů. Všichni se postaví do kruhu tak, aby kolem sebe měli dostatek místa (minimálně na upažení rukou, klidně více). Na začátku se z větší poloviny stanou pastýři. Ti stojí v kruhu a mají před sebou svou ovci. Ovci představuje vždy jeden čupící hráč před stojícím pastýřem.

Je patrné, že jeden pastýř nemá svou ovci. Vždy, pokud je hráč pastýřem a nemá své zvíře, snaží se získat cizí. To provede tak, že na některého z čupících hráčů mrkne. Pokud pastýř, který krade stádo ovcí, je úspěšný - tedy že člověk, na kterého mrkne, k němu stihne dojít - stává se sám stádem a právě příchozí člověk, který byl stádem, se stává jeho pastýřem. 

Ovšem pastýř si snaží svou ovci uhlídat. Pokud mu někdo mrkne na jeho ovečku a ta začne odcházet, může si svou ovci udržet. Udrží si ji tak, že stačí plácnout člověka, který se od něj snaží odejít. Jesliže si pastýř svou ovci udrží (stihne daného člověka plácnout / dotknout se), stává se sám ovcí a chycená ovce jejím pastýřem. Důležitým pravidlem pro všechny pastýře, kteří mají svoji ovci je, že se smí dívat pouze na záda svého zvířete, nikam jinam a přitom musí mít ruce za zády. Tedy aby nemohl pastýř vidět, že mu někdo mrká na ovci.

Jakmile si děti hru zažijí a budou chápat mechanismus, stane se z této aktivity poměrně rychlá hra, kde se úspěšným stane ten s nejlepším postřehem.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,9/5. Hodnotilo 791 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář