[PRŮZKUM] Děti v dopravě

Kategorie:

Jak zvládají děti základní úkony při přecházení silnic či křižovatek? Dělají maximum pro své bezpečí, nebo se svým zdravým (nevědomky) hazardují? Podívejme se společně na výsledky krátkého dotazníku!

Respondenti

Na dotazník odpovídalo v průběhu minulých týdnů několik stovek lidí. Vůbec první otázka byla na jejich věk - přes 57% respondentů bylo dospělých (nad 18 let včetně) a necelých 43% byly děti (do 18 let). 

Následně jsme oběma skupinám pokládali poměrně totožné otázky. 

Rozhlížení se

Otázka o rozhlížení se se může zprvu zdát jednoduchá. Z nabídnutých 6 variant, z nichž jediná je správně, trefilo tu správnou 76% dospělých, děti byly lehce úspěšnější - 76,9%. Správná odpověď samozřejmě byla že se nejprve rozhlédneme doleva, poté doprava, ještě jednou doleva a následně můžeme přejít. 11% dětí si strany popletlo a odpovědělo, že se podíváme doprava, doleva a doprava. Pro tuto možnost bylo více jak 15% dospělých.


Odpovědi dětí

 


Odpovědi dospělých

 

Přecházení přes semafor

Opět poměrně snadná otázka, tentokrát jen se dvěmi možnostmi. 93,4% dospělých odpovědělo, že pokud svítí zelený panáček, ještě před přejitím se rozhlédneme. U dětí to bylo 94,6%.

 

Mobilní telefony

Poměrně častým nešvarem je, že se i při přecházení silnic dětí soustředí na telefon v ruce. Velmi malá část dopělých si myslí, že se žádné děti nevěnují telefonu při přecházení silnic. Dohromady téměř 80% dospělých je toho názoru, že s mobilním telefonem v ruce přechází přes silnici méně jak polovina dětí.

A jakou mají v tomto ohledu sebereflexi děti? Přes 58,5% dětí odpovědělo, že mobil používá při přecházení zřídkakdy. 38% dětí prohlásilo, že telefon při přecházení nepoužívá nikdy. 

Avšak přes silnice přechází i dospělí. Více jak 62% z nich přiznalo, že telefon při pohybu po silnici používá zřídkakdy. 7% respondentů odpovědělo, že téměř vždy

 

Foto: Besip

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 542 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář