Výlety po jižní Moravě #6: Mohyla míru

Kategorie: Výlety

Nenáročná trasa vedoucí ze Zbýšova (u Slavkova) do Ponětovic. Ať je léto nebo zima, výlet kolem památníku Mohyly míru se dá absolvovat vždy. Větší část vede klidem mimo silnice, úsek vedoucí po komunikaci pro vozidla je málo frekventovaný.

Nejlepší doprava na start naší cesty je vlakem z brněnského nádraží. Vypravíme se do Zbýšova osobním vlakem, jenž jede směr Křenovice. Po vystoupení se ocitneme na lehce opuštěné zastávce u vesnice. Sejdeme po cestičce na malou silnici a po ní více do obce. Odtud se ale ihned vydáme pryč z civilizace. Začátek je ve znamení stoupání. Chvíli půjdeme Zbýšovem, ihned za ním zahneme po turistické zelené doleva a dále pokračujeme cestou po poli.

Naskytne se nám tak prostor na různé hry, jdeme-li s psím mazlíčkem, i ten se tady dostatečně vyřádí. 

Po třech kilometrech narazíme na křižovatku se žlutou značkou a spolu s ní dojdeme kilometr k památníku Mohyly míru. To je také náš nejvyšší bod cesty, dále už budeme jen klesat.

Jakmile ukončíme zde naši přestávku, vrátíme se zpět na značku a můžeme pokračovat. Brzy narazíme na menší silnici, značka spolu s ní zahýbá doprava. Nedaleko leží vesnice Prace.

Dojsou-li nám síly, dá se zde počkat na autobus. Chceme-li ale jet zpět vlakem, jehož odjezd máme naplánovaný, vede odtud do Ponětovic zelená značka, dva kilometry krajem silnice. 

Na železničním přejezdu na kraji vesnice Ponětovic je téměř náš cíl. Přejdeme trať a teď už beze značky se dáme doprava a po krátké chvíli narazíme na vlakovou stanici.

Celá trasa je zde na mapách.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 660 návštěvníků

Článek jste již hodnotil/a. Vaše hodnocení: 2/5

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář