Bingo - alternativa pro nejmenší

Znáte hru Bingo? Dá se říci, že ji nemohou hrát úplně nejmenší děti, jelikož neumí psát nebo poznat čísla. Proto není problém vyměnit čísla za pestrou škálu barev a zabavit se mohou i nejmenší.

Pravidla Binga

Pokud neznáte, jak se tato hra hraje, čtěte následující řádky. Jste-li ale pravidel znalí, můžete pokračovat od dalšího nadpisu. 
Hra je vcelku jednoduchá. Vytvoříme si síť čtverečků, například 5x5. Do těchto chlívků je nutno poskládat dané číselné hodnoty, například od 1 do 50 s tím, že se žádné nesmí opakovat.

Po této přípravě následuje hra. Každý sleduje svoji síť a organizátor losuje čísla. Vždy číslo přečte nahlas a kdo ho má v tabulce, si jej škrtne. Kdo jako první vyškrtá celou tabulku, zakřičí "Bingo" a hra končí.

Zlepšovák pro malé děti

Je patrné, že tuto hru nemůžeme hrát s dětmi předškolního věku nebo úplně nejmenších školáků, kteří se teprve učí číst, psát a počítat. Můžeme proto hru obměnit. 

Stačí, pokud si děti nachystají třeba síť 3x3 nebo 4x4. Dále si nachystáme alespoň 20 různě barevných pastelek nebo fixů, avšak aby každý odstín byl jasně poznat - tedy můžeme volit tmavou zelenou, zelenou a křiklavě zelenou. Pokud jsou si dvě barvy podobné, raději použijeme jen jednu.

Pravidla dále jsou stejná. Každý si do svého pole udělá různě barevné tečky. Organizátor poté losuje papírky, na nichž jsou nakresleny barevné kolečka. U této varianty je nutné důkladně dětem barvu ukázat a třeba jim i říci, že je to ta jejich. Na to se hodí i pomocné síly - tedy lidé, kteří budou dětem průběžně pomáhat.

Kdo tuto barvu má, může si ji škrtnout nebo vybarvit celé políčko. Kdo jako první má celou síť vyškrtanou, zavolá "Bingo".

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,9/5. Hodnotilo 893 návštěvníků

Článek jste již hodnotil/a. Vaše hodnocení: 4/5

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář