Sluchová orientace - námořníci hledají maják

Námořníci na rozbouřeném moři snaží najít záchranu objevením majáku. Ten je však skryt mezi skalami, které znamenají pro lodě velké riziko. Vyzkoušejte s dětmi, jak to mají se svojí orientací podle sluchu. Podaří se někomu najít úspěšně cíl? Zajímavější jako hra na ven, ale dá se hrát i v místnosti.

Možná si pamatujete na článek, ve kterém děti hledaly místo, ke kterému je někdo dovedl poslepu. I tentokrát budou mít oči zavázané, avšak nikdo je fyzicky nepovede.

Rozdělení hráčů

Základem je jeden maják. To je člověk, který pro námořníky znamená výhru. Námořníků může být 1 až několik, avšak nesmí jich být většina. Pro příklad budou dejme tomu tři. A zbytek hráčů, uveďme příklad třeba šest, jsou skály. Těch by mělo být nejvíc. 

Námořníci mají za cíl doplout k majáku. Jenže to má háček - každý, kdo ním je, má zavázané oči. Každý námořník se postaví na start. Z tohoto místa budou všichni vyplouvat a hledat záchranu v podobě dotknutí se majáku. 

Maják umístíme v určité vzdálenosti od startu a kolem něj skály. Musí být ale mezi nimi dost prostoru na projití.

Po odstartování hry mohou námořníci za pomoci svého sluchu vyrazit k majáku. V cestě jim ale stojí množství skal, kterých když se námořník dotkne, umírá a navíc se z něj samotného stává skála. Důležité je, aby maják říkal ve stejném intervalu, jako skály, slovo "maják". Skály říkají "skála". Pro některé námořníky tak může být těžké se zorientovat.

Skály tedy znamenají po doteku s námořníkem jeho ztroskotání, avšak hráči představující skály musí mít své končetiny při sobě. Nesmí se tak pokoušet námořníky plácat rukou či nohou. Zkrátka jen stojí a pokud se jich námořník dotkne, sám se stává skálou. 

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,1/5. Hodnotilo 830 návštěvníků

Článek jste již hodnotil/a. Vaše hodnocení: 5/5

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář