Ostrov - každý jsme jiný

V kolektivu dětí se mohou vyskytnout situace, kdy se někdo odlišuje od ostatních a kvůli tomu může být terčem posměchu. Touto aktivitou se dá dobře dojít k odstranění těchto neduhů ve skupině. Hra se dá využít i pro teambuilding či při seznamování nových kolektivů.

Často se dostaneme do situace, kdy se děti někomu v kolektivu smějí, protože třeba neumí dobře hodit míčem nebo že má rád nějaké jídlo, které ostatní nesnáší. Díky této aktivitě se dá dobře pracovat s těmi, kteří nechápou, že každý může mít jiné zájmy a poté dochází k posměškům.

Pro hru si připravíme na zemi dostatečně velký kruh. Před každým kolem všem nahlas řekneme, jaké téma se bude nyní zkoumat. Pustíme hudbu a všichni skotačí okolo kruhu a v duchu přemýšlí, zda se jich aktuální téma týká. Jakmile hudba přestane hrát, do kruhu se seskupí ti, kterých se zkoumané téma týká (mají tedy něco společného).

Vhodné je začít od jednodušších témat, aby děti pochopily princip. Například otázky/témata typu: Kdo má rád modrou barvu, Kdo nosí brýle..Po několika takových kolech můžeme začít pokládat otázky, které nás na kolektivu pálí a dostat se tak k věcem, kvůli kterým se někteří posmívají. 

Na závěr této hry by mělo přijít krátké povídání, během nějž dětem řekneme, že vlastně každý člověk je jiný, má rád jiné věci, něco jiného mu chutná a v žádném případě to není odlišnost, kvůli které by někdo měl být terčem posměchu. 

 

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 701 návštěvníků

Článek jste již hodnotil/a. Vaše hodnocení: 5/5

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář