Život pod kameny - poznávání přírody

Není nic snazšího než vyrazit s dětmi do přírody a místo klasických her zvolit i trochu badatelskou, avšak velmi zajímavou, aktivitu. Dejte všem dostatek času a možností, aby vlastním úsilím prozkoumali krásy přírody na vlastní oči.

Velká část živočichů při spatření nebezpečí se snaží za každou cenu nepřítele oklamat a zachránit si život.

Zaměříme se na drobné živočichy žijící především pod kameny a kmeny padlých stromů. Vyšlete do terénu malé skupinky dětí (dvojice až čtveřice maximálně). Máme-li kolektiv malých dětí, můžeme vyrazit v jedné skupině pohromadě.

Hlavním úkolem je sledovat chování drobných živočichů, jakmile někdo poodhalí jejich úkryt a vyruší je. Neméně podstatným úkolem je několik typů živočichů odchytit do průhledných sklenic. Do jedné budou děti chytat ty, kteří po odhalení úkrytu utíkají do bezpečí. Druhá skupina jsou ti živočichové, kteří se snaží znehybnit a "zneviditelnit" před predátorem.

Následně se všichni sejdou a mohou si prohlédnout ostatní úlovky a snaží se jednotlivé živočichy rozpoznat.

Na konci aktivity samozřejmě všechna nachytaná zvířata vypustíme zpět do přírody.

 

Článek je inspirován knihou Hrajeme si na přírodu (kolektiv autorů Lipky)

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 520 návštěvníků

Článek jste již hodnotil/a. Vaše hodnocení: 1/5

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář