Vlci a ovce - taktická honička

V přírodě existují druhy živočichů, které se pro snazší přežití snaží spolupracovat s ostatními svého druhu. Skupiny spolu získávají potravu či se brání napadení. Obě role si děti vyzkouší na vlastní kůži touto pohybovkou!

Uděláme nejprve snadnou přípravu.

Na louce či jiném větším prostranství vyznačíme kruh o průměru alespoň 15 metrů. Dále ze všech hráčů vyčleníme zhruba jednu třetinu, kteří budou představovat vlky (zaváží si šátek či fáborek na paži). Zbylí hráči představují ovce (zastrčí si šátek za pas a nebo si naváží fáborek na paži - ovšem jiné barvy, než vlci!).

Jdeme na pravidla a samotnou hru.

Na louce (uvnitř kruhu) se pase stádo ovcí. Louka je obklopena lesem (vně kruhu) a v něm číhají vlci. Jakmile jeden z predátorů vstoupí do kruhu, vtrhnou dovnitř i ostatní a snaží se ulovit co nejvíce ovcí - vytrhnou šátek své oběti a ten si nechají. Vylekané ovce se snaží vlkům utéct. Hledají nejbezpečnější cestu z louky do lesa, v něm se vlkům ztratí (mimo kruh se již chytat nesmí).

Hrajeme na několik kol, před každým z nich si mohou obě skupiny domluvit co nejúčinnější taktiku

Samozřejmě v průběhu i postupně protočíme role, aby si každý vyzkoušel situace obou skupin.

 

Článek je inspirován knihou Hrajeme si na přírodu (kolektiv autorů Lipky)

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,1/5. Hodnotilo 639 návštěvníků

Článek jste již hodnotil/a. Vaše hodnocení: 3/5

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář