Jak vybrat dětskou autosedačku s ISOFIX?

Kategorie: Recenze Sponzorováno

Dětská autosedačka je základním vybavením, s jehož pořízením byste měli počítat ještě před narozením miminka. Protože si ho pravděpodobně budete odvážet z porodnice autem. Autosedačka pak provází vaše cestování s miminkem neustále (budete jezdit k lékaři ale i na výlety). Dětská sedačka je povinná ze zákona a zajišťuje bezpečí vašeho dítěte během jízdy. Pokud mu ovšem chcete dopřát to nejlepší, zaměřte se na sedačky s upevňovacím systémem ISOFIX. Jak vybrat dětskou autosedačku s ISOFIX?

Co je to ISOFIX?

ISOFIX je normované označení pro mezinárodní standard upevnění dětských sedaček v autě. Sedačku lze umístit do zadní části i na přední sedadlo (pokud je možné deaktivovat airbagy). Jeho výhodou je pevné, bezpečné a snadno aplikovatelné umístění sedačky za pomocí speciálních kotvících bodů. S tím souvisí dva požadavky:

  • Systém ISOFIX musí podporovat vůz (je vybaven kotevními body), což splňují novější typy aut – systém ISOFIX se využívá od roku 2002.
  • Systém ISOFIX musí podporovat autosedačka.

Autosedačky s tímto systémem ukotvení jsou obvykle o něco dražší, ale poskytují maximální bezpečnost a komfort. A je možné je používat i ve vozech, kde systém ISOFIX není (lze je uchytit i klasicky tříbodovým pásem).

Jak vybrat dětskou autosedačku s ISOFIX? 

Hmotnost dítěte

Při výběru autosedačky s ISOFIX je třeba vzít v potaz několik faktorů. Základní výběr bude určovat váha dítěte. Jednoduché rozdělení nabízí následující přehled:

  • Skupina 0 do 10 kg
  • Skupina 0+ do 13 kg
  • Skupina I od 9 do 18 kg
  • Skupina II od 15 do 25 kg
  • Skupina III od 22 do 36 kg

Některé modely jsou v kombinovaných skupinách, patří mezi sedačky, které „rostou“ s dítětem. U nich je výhodou úspora financí, je ale nutné dbát na to, aby sedačka dítěti stále dobře seděla a byla pro něj pohodlná.

Hmotnost sedačky

Podobně podstatná je i váha samotné sedačky. Mějte na paměti, že určitou dobu bude představovat prostředek, jak přemisťovat dítě v ruce, proto je vhodné volit nižší váhovou kategorii. Na druhou stranu některé těžší typy jsou vybaveny určitými praktickými funkcemi – jako například sedačka otočná. Zajišťuje vyšší pohodlí při obsluze vašeho dítěte, ovšem právě za cenu o něco vyšší váhy.

Vlastnosti sedačky

Dětské autosedačky s ISOFIX nabízí snadné, a především maximálně bezpečné ukotvení sedačky v autě a pro dítě tak výborné podmínky pro cestování. Mimo to by ale dětské sedačky měly splňovat i další požadavky příznivé pro vaše dítěte:

  • Dostatečná šířka – sedačky by měla mít optimální rozměry, aby dítěti dobře sedly.
  • Potah – zaměřte se i na povrch potahu, který by měl být pro dítě příjemný, zároveň pro vás snadno udržovatelný, pokud možno omyvatelný.
  • Pohodlí – při jízdě by mělo být dítě v co největším komfortu, proto je důležité i kvalitní polstrování a samozřejmě vhodná opěrka pro hlavu.
  • Výhled – ujistěte se, že bude pro dítě snadné dívat se třeba z okénka během cesty. Zkuste nepodcenit žádnou „maličkost“.

Příslušenství a funkce

Důležité je i další vybavení a funkce dětské autosedačky. Některé modely mají praktické multifunkční využití. Například mohou fungovat jako kočárky 2v1 nebo 3v1. Tyto kombinované kočárky je pak možné jednoduše rozpojit a vyjmout část s dítětem jako autosedačku. Jsou snadno přenosné a přeprava dítěte je tak mnohem jednodušší. Jako doplněk slouží vyměnitelné potahypodložky pod sedačku, nebo speciální fusaky a zavinovačky pro autosedačky.

Další výhodou je polohovatelnost samotné sedačky (například do ležící polohy). S tím souvisí i nastavitelnost opěrky hlavy. Řada modelů nabízí také bezpečnostní pultík, který umí udržet dítě pevně na místě a zabrání jeho případnému vypadnutí v případě autonehody. Pro vyšší ochranu je možné volit i dětské autosedačky s bočními díly odolnějšími proti možnému bočnímu nárazu.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 174 návštěvníků

Článek jste již hodnotil/a. Vaše hodnocení: 4/5

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář