Těsto
- 300 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 200 g másla (vyndáme předem z lednice aby aspoň trochu změklo)
- 100 g cukr moučka
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 3 špetky skořice
Náplň
- Kyselejší marmeláda
Postup
Naváženou mouku nasypeme na pracovní plochu do kopečku, na ni vysypeme cukr. Do hromádky uprostřed vyhrabeme důlek, do kterého přijde, žloutky a kůra se skořicí.
Těsto rukama vypracujeme. Teplo z rukou pomůže máslu dobře splynout se zbytkem surovin.
Hroudu těsta necháme v lednici zabalenou ve folii/sáčku odpočinout aspoň hodinu, ale může být i přes noc.
Těsto před válením necháme chvíli změknout při pokojové teplotě. Poté na pomoučené ploše válíme do požadované tloušťky, vykrajujeme tvary (polovinu typicky s dírkou) a v troubě pečeme. Doba pečení se odvíjí od tloušťky těsta, ale je to rychlý proces. Troubu můžeme předehřát celkem libovolně, třeba na 180°C. Pečení pak trvá opravdu jen pár minut.
Na vychladlé (klidně i několik dní upečené) linecké cukroví bez dírky pak namažeme ideálně domácí kyselkavější marmeládu a zaklopíme kouskem proděravělého cukroví.
Krabici s hotovými kusy zavřeme s rozkrojeným jablkem na chladné místo.
Celý recept si můžete snadno stáhnout ve formátu PDF níže. Stačí vytisknout na jeden list A4 a založit mezi recepty ❤️
Přidejte komentář