Sběrači kakaových bobů

Zdánlivě klasická hra, při které děti za co největší nasbíraný počet lístečků dostanou nejvíce bodů, poukazuje také na globální a rozvojovou problematiku. Čokoláda z kakaových bobů je oblíbená pochoutka téměř všech lidí. Znají ale děti, z čeho se vyrábí a kdo se v jakých podmínkách na výrobě podílí?

Hru je vhodné hrát na dvě kola. Každý hráč představuje pěstitele kakaových bobů, který se snaží za sezónu vypěstovat a prodat co nejvíce bobů.

Ve vymezeném území rozházíme lístečky představující kakaové boby. Hráči mají určitý čas, po který mohou tyto boby sbírat a někde si je uschovávat. Nejedná se o nijak agresivní hru, děti si tedy nemohou plody krást ani mezi sebou bojovat.

Po čase přijede na plantáže obchodník - vedoucí hry, ideálně v nějakém jednoduchém kostýmu (košile, klobouk, atp.), jenž svůj příchod oznámí například hvizdem na píšťalku. První obchodník je netrpělivý a spěchá. Od každého pěstitele vezmě všechny jeho kartičky, ledabyle je zváží v ruce, odhadne váhu a pěstiteli zaplatí. Následně se boby rozhází zpět do herního pole a začne druhé kolo.

Opět ve stejném duchu proběhne sklizeň a dorazí druhý obchodník. Ten je pečlivější, boby se snaží alespoň zhruba přepočítat a na základě kvantity zaplatit určitou částku. Tento obchodník je navíc i zvědavější a sběračů se ptá na otázky:

  • "Pracují na vaší plantáži děti?"
  • "Používáte průmyslová hnojiva?"
  • "Používáte chemické postřiky?"

Pokud pěstitel na některou z otázek odpoví "ANO", obchodník odmítne nakoupit kakaové boby. 

Nyní končí hra, děti mohou spočítat, kolik celkově vydělaly peněz. Po hře je velmi vhodné udělat alespoň krátkou diskuzi a nebo dětem objasnit hlavně důvod otázek druhého obchodníka.

Na plantážích v Africe a Jižní Americe sklízí rolníci plody za těžkých pracovních podmínek. Často jsou mezi nimi také malé děti.

 

Hra i úvodní obrázek vychází z knihy Hrajeme si na přírodu od kolektivu autorů Lipky.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,9/5. Hodnotilo 592 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář