Stolní hry pro děti různého věku

Kategorie: Hry do místnosti Sponzorováno

Hledáte ideální dárek pro dítě? Krok správným směrem bude výběr deskové hry. V moderní verzi rozvíjejí nejen estetické cítění, smysl pro fair play, ale také strategické myšlení a různé kognitivní funkce – od rozlišování barev, počítání, mluvení až po plánování.

Možná to vaši rodinu chytí natolik, že založíte tradici hráčských večerů. Inspirujte se a pomocí vlastního potisku na oblečení označte jednotlivé týmy, které se budou pravidelně setkávat. Děti vám jistě pomohou vytvořit originální kresby grafiky na trička.

A teď už pojďme k samotným stolním hrátkám. Jaké máte možnosti? Při výběru věnujte pozornost zejména věku dětí a jejich schopnostem, například pokud neumí číst, zbytečně budete kupovat hry obsahující texty.

 

Stolní hry pro děti od 2 do 3 let

Hry pro děti od dvou let jsou zejména edukační a zaměřené na rozvoj jemné motoriky. Učíme je poznávat barvy, tvary, různá zvířátka, dopravní prostředky a přiřazovat k sobě stejné předměty. Oblíbenými stolními hrami jsou v tomto věku různé druhy pexesa – v dnešní moderní době už nejde pouze o papírky nastříhané z dvouhárku tvrdého papíru, ale často je pexeso pěnové, dřevěné, látkové, nebo dokonce takové, které dokáže vydávat zvuky. Vyprávěcí pexeso naučí děti například první slova v angličtině nebo jaké zvuky vydávají různá zvířátka.

Populární je také domino, díky kterému se učí první čísla. Poslední kategorií jsou balanční stolní hry pro procvičení jemné motoriky a koordinace ruky a oka, například hra, kde nakládají zvířátka na loď, která se naklání do obou stran podle toho, zda se jim daří vyvážit těžiště.

Aby si dětem tyto hry hrály pohodlně, potřebují dubový stolek v přiměřené výšce. Musí na všechno pohodlně dosáhnout a zároveň toho dobře vidět. Proto by neměly malé děti hrát stolní hry u vysokého stolu určeného pro dospělé.

 

Stolní hry pro děti od 4 do 6 let

V tomto věku je ideální hrou Jenga – kromě koordinace a procvičování psychomotoriky pomáhá dětem rozvíjet i schopnost plánovat a tvořit strategie. Musí postupně vytahovat hranoly, válečky a podobně. Jenga totiž pro děti existuje v různých podobách, nejen v té, kterou znáte jako dospěláckou verzi z dřevěných hranolů.

Děti od 4 do 6 let zvládají už i jednoduché hry spojené s házením kostek a počítáním kroků, jako je Člověče, nezlob se! V současnosti je modernizovaná verze této hry zajímavá barevností, jinými druhy panáčků – například v podobě zvířátek – a existují i miniverze, které se vejdou i do postele pro pětileté dítě. Do postele si s sebou mohou vzít i jiné minihry, například jezírko s rybičkami chytanými na magnetky, stovky karetních her nebo hru šňůrky a dírky, či dokonce veselé blechy, které skáčou do společné misky.

 

Stolní hry pro děti od 7 let

Od sedmi let dostáváme při výběru her skvělou příležitost. Děti už umí číst a určitě si to rádi nevědomě procvičí, pokud je hra dokáže dostatečně zaujmout a pohltit. Přede doporučujeme hry jako Lovci pokladůVlci a ovce nebo Alias. Hry pro děti v tomto věku musí být buď dobrodružné nebo zábavné. A kombinují-li obě tyto vlastnosti, je to nejlepší. Oblíbenou je stále i hra, kdy více hráčů mačkají knoflíky a jeden z nich náhodně dostane šlehačku do tváře.

Po nástupu do školy se u dětí formují výraznější hobby a zájmy. Umí přesně říct, co je baví a co ne. Proto je můžete podpořit a rozvinout v oblasti, která je jim blízká. Existují společenské hry s tématem vesmíru, světových vlajek, dostihů, staveb nebo zvířátek. Takto vám postupně vyroste kvalitní protihráč do her jako jsou Monopoly nebo Osadníci z Katanu.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 64 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář