Trojúhelníky - vylepšené piškvorky

Nejen poměřováním fyzických sil se dokáží děti dlouze zabavit. Mnohé také baví různé souboje, ať už hrají piškvorky nebo jinou poklidnou aktivitu. A právě piškvorky jsou nejrozšířenější, nabízíme proto zajímavou alternativu s podobným principem.

První odlišností může být, že není potřeba čtverečkovaný papír. Chceme-li ale mít hru příšnější, využijeme právě čtverečkovaný papír, jinak postačí obyčejný.

Různě po povrchu rozprostřeme několik teček. Nemusíme s nimi příliš šetřit, ale ani to přehánět. 

Hrací plochu máme připravenou a můžeme začít. Na jednom papíru by měli ideálně hrát proti sobě vždy jen dva hráči (1 vs. 1). Pro lepší přehlednost může mít každý svou barvu, ale není to podmínkou. Soupeři se střídají po jednom tahu.

Úkolem každého je mít na konci co nejvíc trojúhelníků. Jak na to? Každý při svém tahu smí spojit dvě tečky. Zvolí si jednu výchozí a od ní hledá nejbližší a k ní vede rovnou čáru. Tímto způsobem vznikají různé úsečky. V momentě, kdy některý z hráčů udělá čáru, která dokončí trojúhelník, získává jej. Buď si jej doprostřed označí svým symbolem nebo si jej třeba svojí barvou vyšrafuje.

Jednotlivé čáry mezi tečkami se nesmí křížit.

Jelikož je v případě většího počtu teček poměrně obrovské množství výsledných trojúelníků, můžeme hru omezit časově nebo například na počet trojúhelníků potřebných k výhře.

Poznámka: Jak vidíte na obrázku o tři odstavce výše, někdy se jedním tahem dá docílit uzavření dvou trojúhelníků a rychlému zisku dvou bodů. Kdo tedy první získá bod neznamená, že na konci vyhraje. (Jedná se o trojúhelníky na pravé straně)

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 3,0/5. Hodnotilo 661 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář