Vlastní televizní pořad

Děti mají rády, pokud někdo starší (rodič, vedoucí, vzor,..) dělá pro ty mladší divadlo. Podobně tomu je ale i u vrstevníků. Oba případy si představíme v článku níže. Tato televize nebude zcela divadlem, ale něčím mnohem zábavnějším.

Obrazovka

Základem všeho bude samotná televize, která poslouží jako výborný prostředek při hraní tohoto "divadla". Nejprve se podíváme na postup, jak si televizi vyrobit, poté představím dvě metody, jak přístroj použít.

Na jednu televizi budeme potřebovat jednu krabici. Tu největší plochu stanovíme jako obrazovku. Vyřízneme tedy otvor přes většinu plochy. Materiálem (="filmem"), který budeme promítat, bude vlastně komiks na dlouhém papíru (nejlepší je slepit za sebe několik listů A4). Aby se mohl obsah pustit do televize, budeme potřebovat tedy otvory, kterými dlouhý papír poběží. Vezmeme si před sebe televizi s otvorem na obrazovku k sobě. 

Na dvou protilehlých bocích vyřízneme asi centimetr široký otvor, který bude na téměř celou výšku strany vysoký. Podíváme-li se poté na výsledek, budeme mít obrazovku směrem k sobě a na dvou protilehlých stranách budou otvory pro papír. Je dobré otvor umístit kousek za obrazovku, tedy aby obraz běžel přímo za velkým otvorem a ne na druhé straně bedny.

Film

Nyní je na nás, jaké zvolíme využití pro televizi. První variantou je, že si připravíme nějaký komiks, který následně promítneme dětem. 

Předem si trochu rozvrhneme děj a poté ho nakreslíme na několik snímků. Jeden snímek by měl být široký a vysoký na výšku i šířku obrazovky. Výsledné dílo poté můžeme srolovat tak, abychom poté začátek protáhli obrazovkou a poté posunovali dál celý papír, čímž se bude rulička rozmotávat (je dobré ji držet, papír by se mohl rozmotat celý předčasně).

Jako další možnost je, že děti rozdělíme na skupinky a každá dostane nějaké téma, na které vytvoří příběh na minimální počet snímků. K tomuto si stejně jako my připraví nějaké povídání, tedy hlas vypravěče, ale také můžeme interpretovat samotné postavičky na obrazovce. 

 

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,9/5. Hodnotilo 690 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář