Zahradničení v pytli: Naučte děti vypěstovat si vlastní brambory

Kategorie: Hry na ven Hry do místnosti Sponzorováno

Naše ratolesti se s bramborami spíš než na poli setkávají již jen na pultech supermarketů, ale vědí vaše děti odkud se tato oblíbená pochoutka bere? Naučte je si vypěstovat vlastní úrodu brambor, ze kterých si pak připravíte křupavé domácí hranolky nebo voňavé bramboráčky.

Pěstování v pytlích a textilních květináčích je mezi zahrádkáři stále oblíbenější. Šetří totiž prostor a usnadňuje pěstování zeleniny v omezeném prostoru malých zahrad, teras nebo balkónů. V pytlích lze vypěstovat téměř všechny druhy zeleniny, včetně brambor, u kterých tato technika zvyšuje výnosy a také chrání rostliny před škůdci a chorobami. Jak na to? Držte se následujícího návodu na pěstování brambor v pytli.

1. Zvolte pěstební nádobu

Při výběru pytle pro pěstování brambor máte několik možností. Buďto použijte starý jutový pytel či prázdný obal od zahradnického substrátu nebo sáhněte po textilních květináčích určených pro pěstování rostlin. Ty mají tu výhodou, že jsou ze zdravotně nezávadných materiálů a zároveň jsou pevné a vyrobené tak, aby se pod tíhou zeminy neprotrhly.

Pytel pro pěstování brambor by měl být co největší a pojmout přinejmenším 30 litrů zeminy. Čím více substrátu budou mít rostliny pro tvorbu kořenového systému, tím více bramborových hlíz sklidíte. Pokud používáte pytle z plastu nebo jiných nepropustných materiálů, nezapomeňte do spodku nádoby udělat několik otvorů pro odtok vody. Květináče z textilu umožňují vodě odtékat po celém povrchu a udržují substrát rovnoměrně zavodněný.

2. Vyberte vhodnou odrůdu

Brambory se u nás ven vysazují v průběhu dubna, ale v zimní zahradě nebo uvnitř je můžete pěstovat celoročně. Než se však pustíte do výsadby, vyberte pečlivě vhodnou odrůdu. Řiďte se především podle klimatických podmínek, v nichž budete brambory pěstovat.

Ve Státní odrůdové knize najdete více než stovku odrůd brambor registrovaných na našem území. Hlízy se mohou lišit vzhledem i velikostí a najdete mezi nimi i odrůdy brambor s jasně červenou až fialovou slupkou, které vaše ratolesti jistě ohromí. Pro domácí zahrádkáře a drobné pěstitele jsou vhodné především odrůdy s kratší vegetační dobou okolo 70 až 90 dnů. Takové jsou odolnější na plísně i útoky škůdců, jako je mandelinka bramborová.

Při pěstování brambor v pytli rozhodně využijte přednaklíčené sadbové brambory, které seženete začátkem pěstební sezóny v zahradnictvích, na trzích nebo v bramborářských ústavech. Teoreticky můžete naklíčit i brambory z obchodu, avšak u takových nemáte jistotu velkého výnosu a vzrůstá pravděpodobnost, že vaši úrodu znehodnotí plísně.

3. Zasaďte brambory

Posledním dílem skládačky pro vaši bramborovou zahrádku je správný pěstební substrát. Brambory vyžadují středně těžkou až těžkou půdu, která by však měla být zároveň kyprá. Pokud nenajdete vhodný zdroj zeminy ve vašem okolí, nejjednodušší je vhodnou zeminu pro pěstování brambor koupit v obchodě. Výhodou balených substrátů je, že neobsahují žádné patogeny ani škůdce. Nebojte se investovat do prémiových pěstebních substrátů, jako je CANNA Terra Professional Plus nebo Guanokalong Complete Mix, které obsahují poměr živin NPK vhodný pro domácí pěstování brambor.

Jak postupovat při výsadbě brambor:

  • Dno pěstebního pytle nebo textilního květináče vysypte vrstvou substrátu do výšky 15 až 20 cm.
  • Na substrát rovnoměrně rozložte klíčky nahoru brambory. Do květináče o objemu 30-50 litrů se vejde přibližně 4-5 brambor.
  • Přihrňte brambory další vrstvou zeminy tak, aby klíčky byly těsně pod úrovní půdy a zalijte.

 4. Jak pečovat o brambory

Bramborám se nejlépe daří na slunném stanovišti a pokud je budete pravidelně zalévat, z klíčku rychle vyraší malé rostlinky. Jakmile vršky brambor vyrostou 15 až 20 centimetrů nad povrch, přihrňte spodní část rostliny substrátem a nechte stonek opět povyrůst. Tímto způsobem docílíte, že na konci vegetačního období bude celý pěstební pytel vyplněný půdou plnou brambor.

Brambory zalévejte pravidelně, ale ne denně. Bramborové hlízy slouží rostlinám jako zásobárna vody a pravidelná zálivka vystřídaná suššími obdobím napomáhá jejich tvorbě. Pokud používáte kvalitní substrát, nemusíte rostliny zezačátku hnojit vůbec. V pozdějších fázích růstu můžete přidat tekuté hnojivo bohaté na dusík. Dodržujte dávkování, abyste rostliny nepřehnojili!

Na první sklizeň brambor se v závislosti na odrůdě můžete těšit během zhruba tří měsíců. Sklizené brambory neomývejte vodou, ale pouze oklepejte a skladujte je v temnu a chladu, kde vydrží i několik týdnů až měsíců. Pravděpodobně je však sníte mnohem dříve.

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,8/5. Hodnotilo 104 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář