Domácí bezový sirup

Sháníte jednoduchý postup, jak si připravit vlastní bezovou šťávu? Do přípravy sirupu můžete navíc snadno zapojit i děti! Nejen že se výrobou něco naučí, ale také uvidí, jak lahodný a osvěžující nápoj vzniká. Zásoba tohoto skvělého sirupu se bude na léto jistě hodit!

Na přípravě není v zásadě nic složitého. Postačí nám několik hodin během jednoho dne a po dni luhování ještě chvilka na dodělání. To zní snadno, že? Taky že je, jdeme na to! (Chcete-li přeskočit článek a jít přímo na recept? Stačí kliknout sem!)

Ještě před samotnou výpravou na květy je vhodné převařit si alespoň 4 litry vody a nechat ji v hrnci chladnout. Chcete-li více šťávy, převařte větší množství vody.

První fáze

Vyrazíme na květy. S sebou je dobré vzít si nějakou "síťovku" či jinou tašku, která je alespoň trochu prodyšná. Igelitka není nejlepší variantou. Vytipujeme si místo, které je co nejvíce odlehlé od asfaltových silnic a vůbec města, kde je smog a spousta nečistot z provozu. Jdeme tedy do nějakého lesíku za městem/vesnicí, na velkou rozlehlou louku atp. Čím dále budeme nějakému zdroji nečistot, tím lepší květy a výsledná šťáva bude.

Po nalezení rozkvetlého keře sbíráme květy a pokud možno co nejkratší stopky. Sbíráme pouze rozkvetlé květy. Ty, které jsou jen z poloviny nebo méně, ještě necháme růst, takový květ by byl spíše na škodu, než k užitku. Stejně tak netrháme již odkvetlé. Květy v tašce nijak nemačkáme, pouze je do zavazadla vhodíme a necháme tak. Množství je na vás, samozřejmě více květů dělá lahodnější sirup. V postupu dále se dozvíte, kolik květů je na jaké množství vhodné.

Květy, které například napadly mšice, netrháme. Hledáme takové, které jsou bez parazitů.

Nasbíráme-li dostatečné množství, co nejrychleji se vrátíme domů. Tašku s květy nijak nemačkáme, neuzavíráme, necháme ji dýchat a co nejvíc prostoru. Pokud nebudeme ihned po návratu sirup připravovat, květy z tašky vyděláme a volně rozložíme na stůl pokladený novinami, aby se květy nezapařily a sirup poté nebyl nahořklý. 

Druhá fáze

Květy černého bezu postupně zbavíme větších a tlustších stonků, každý velký květ tak rozdělíme na několik menších kvítků. Nachystáme si ideálně 4l zavařovací sklenice, dobře umyté a bez jakéhokoliv zápachu (např. od okurek lahve často smrdí).

Postup: Do 4 litrové skleněné lahve vhodíme zhruba 60-70 kvítků. Takto z části naplněnou láhev zalijeme téměř po okraj převařenou vodou (vlažnou nebo studenou), přidáme 7dkg kyseliny citronové, několik plátků citŕónu a balíček konzervantu (na jednu láhev například stačí jeden tento pytlík). Sklenici zaklopíme a necháme luhovat 24 hodin, v průběhu můžeme párkrát celý nálev zamíchat.

Třetí fáze

Přes jemné síto slijeme šťávu z láhve. Odměrkou přeléváme do dostatečně velkého hrnce (může být i velká mísa či jiná nádoba) a hlavně si počítáme celkový počet litrů. Následně do čistého nálevu přidáme stejné množství cukru, jako je litrů šťávy (např. na 4 litry dáme 4 kg cukru). Ten následně důkladně rozmícháme, aby na dně nezůstaly usazeniny a všechen cukr byl v celé šťávě. Mnohdy tento proces rozpouštění vyžaduje další den a důkladné míchání každou hodinu. Nicméně to, zda je cukr již rozpuštěný, poznáte snadno, čas se tedy může lišit.

Čtvrtá fáze

No a konečně, sirup je hotový! Pro lepší uskladnění jej zbývá už jen přelít do menších nádob, například malých PET lahví. Ty stejně jako sklenici důkladně vypláchneme a necháme vysušit. Není vhodné používat PETky větší jak 1 litr, šťáva poté snáze kvasí a dostává nechtěnou pachuť. 

Sirup přelitý do menších lahví uskladníme mimo dosah slunečních paprsků, nejlépe v chladu (sklep,..). 

Šťáva se dá následně konzumovat, zavřená láhev vydrží i několik let. V případě delšího skladování je ale lepší čas od času kontrolovat lahve, zda nejsou příliš natlakované. To může nastat v případě kvašení, upouštěním tlaku předejdete tomu, že vám sirup jednou v nečekaný okamžik vybouchne a vše okolo bude lepit, navíc přijdete o lahodný nápoj.

Recept na bezinkový sirup

Potřebujeme (na 4 litry šťávy):

  • 60-70 kvítků bezinek (malé kvítky oddělené od tlustých stonků velkého květu)
  • 7 dkg kyselin citronové
  • pomůcka ke konzervování 
  • 1 citron
  • necelé 4 litry převařené vody (vlažná nebo studená)
  • 1 čtyřlitrová sklenice

Postup:

  • Kvítky vhodíme do velké prázdné sklenice (ta musí být důkladně vypláchnutá, bez zápachu)
  • Přidáme několik plátků citrónu, 7dkg kyseliny citronové a pomůcku na konzervování
  • Zalijeme vodou téměř po okraj a necháme 24 hodin luhovat (jednou či dvakrát můžeme promíchat)
  • Vyluhovanou směs přecedíme přes jemné síto, aby jsme dostali čistý nálev bez zbytků květů, stonků atd.
  • Odměříme si množství vyluhované směsi a přidáme stejné množství cukru (necelé litry zaokrouhlujeme raději nahoru, tzn na 3,4 litrů můžeme dát i 4 kg cukru)
  • Cukr důkladně rozmícháme, poté přeléváme do menších lahví (např. PET lahve, vhodné je používat maximálně do objemu 1 litru)
  • Uzavřeme a skladujeme mimo dosah slunečních paprsků a v chladu.
  • Lze uchovávat i několik let, v tom případě pro jistotu kontrolujeme, zda sirup nekvasí (lahve by byly natlakované a tvrdé). Tlak upustíme povolením uzávěru a co nejrychleji konzumujeme nebo vylijeme. 

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,9/5. Hodnotilo 745 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář