Harry Potter pro týdenní příměstský tábor

Učení čar a kouzel se ani v dnešní době dětem nehnusí. Následující tip je postaven pro týdenní, resp. pětidenní příměstský tábor. Ve článku najdete i odkazy na některé hry, které se na webu objevily v předešlém týdnu.

Jelikož na příměšťáky přichází spousta dětí, které se navzájem neznají, na začátek musáme zařadit hry, při nichž se zábavnou formou trochu blíže poznají. 

Následně začínáme dějem. Na scéně se objeví Hagrid a předá dětem dopis o přijetí do školy v Bradavicích. Před odjezdem si ale musí sehnat školní pomůcky. Na ty jsou ale potřeba peníze. Takže v bloku před obědem proběhne vydělávání peněz. Jednoduchá hra, ideálně formou běhačky. Sbírání lístečků na skupiny, vydělávání mohou kazit zlí zlodějové (vedoucí). Koho se zloděj dotkne, musí pustit peníze a jít se oživit. 

S vydělanými penězi se teprve může na Příční ulici. Kouzelník potřebuje hlavně hůlku a plášť. Kouzelnou hůlku vyrobíme jednodušše z čínské hůlky. Tu natřeme na černo nelépe akrylovou barvou. Na druhém stanovišti se kupují (vyrábí) pláště. Plášť je černé tričko vepředu rostřižené shora dolů. Na lémci poté uděláme dvě dírky, kterými následně propleteme barevnou stužku.

Závěrem dne je rozřazení do kolejí. Na hlavu dětem posadíme klobouk a někde za závěs skryjeme reproduktor. K tomu připojíme telefon, do kterého ještě před programem nahrajeme zvuky, podobné těm z filmu. Dobré je stáhnout si aplikaci, která nahrávku umí předělat a zvuk poté zní téměř jako ve filmu.

Druhý den se již budou děti učit. Začne se výrobou lektvarů, na které se musí nasbírat suroviny. Poté se posadíme na košťata a zahrajeme si známý famfrpál.

Příběh se začíná zaplétat. Děti tuší, že se něco děje a snaží se rozluštit informaci o kameni mudrců. Před koncem druhého dne ještě proběhne hodina kouzel. Vyberte si jakákoliv a pro každé vymyslete stanoviště s jednoduchým úkolem. Děti zabaví skoro cokoliv, pokud je to spojené s kouzlením.

Třetí den se potkají s Malfojem, který je vyprovokuje k souboji. Bitva může být například s papírovými koulemi. Na konci hry přijde rozhořčený profesor a žáci dostanou školní trest. Ten si jdou odpykat k Hagridovi. Po stopách krve jednorožce (sprchový gel) se dostanou na místo, kde leží ještě stále živý jednorožec. Pro něj je potřeba vyrobit mast podle receptu. Avšak v receptu jsou pouze latinské názvy rostlin, které by na místě hry měli růst. Je zde i knihovnice, která má ke každému názvu obrázek rostliny. Nechce ale nikomu tuto informaci ukázat, proto se musí děti plížit a pokud se knihovnice dívá, musí zkamenět. Sesbírané rostliny dáme v malém množství do trochy Nivey (nebo jiného krému). Konec dne završí opět hodina ve škole, tentokrát jasnovidectví. Uvaříme bylinkový čaj pro každého. Po vypití přijdou děti za profesorem a ten ze zbytků čajových lístků něco vyvěští.

Předposlední den by měl být výlet. Děti putují do knihovny, ve které chtějí zjistit, kde se nachází kámen. Po téměř celé trase do ní dojdou a v knize vyluští, že je kámen poblíž klubovny (nebo místa, kde se konají srazy na každý den). 

V pátek tedy děti absolvují cestu pro kámen jako ve filmu. Musí projít přes Chloupka, zahrát si šachy, chytit správný klíč mezi poletujícími atd. Tato hra je dobrá formou stanovišť. Avšak všichni postupují zároveň a plní úkoly na daném místě.

Nakonec je samozřejmě Voldemort. Ten ale již má kámen a děti ho musí získat. Voldemort si nesmí nikoho příliš všimnout. Děti se snaží plížením k němu dostat a postupně mu sundat všechny kolíčky, které má na svém plášti nacvakané. Po oddělání posledního Voldemort upustí kámen a uteče pryč.

Zbývá-li vám poslední odpoledne, nic se neděje. Po celém týdnu je dobré pustit dětem celý film. Uvidí v něm pasáže, kterými sami procházely.  

 

 

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,8/5. Hodnotilo 783 návštěvníků

Článek jste již hodnotil/a. Vaše hodnocení: 3/5

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář